Kleuren combineren, een hele opgave?

Tegels kiezen die passen in je interieur is niet altijd even makkelijk. Trends veranderen, smaken verschillen. Bij elke woning passen andere tinten. Bij Top Tegel 04 tekenen wij een graag een 3d tekening van uw ruimte uit. Soms ga je ook graag zelf aan de slag. Hoe je zelf geslaagde kleurencombinaties kan samenstellen die passen bij jouw inrichting lees je hier.

kleurenspectrum

De kleurencirkel

Kleuren worden bepaald aan de hand van de kleurencirkel. De “swatches” stellen alle kleuren voor die we met het blote oog kunnen zien. De verzameling van alles swatches samen heet een kleurenprisma. Hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze zullen contrasteren ten opzichte van elkaar. Aan de hand van de kleurenprisma kan je makkelijk uitzoeken welke kleuren bij elkaar passen of welke kleurencombinaties je aanspreken voor je intrerieur. Je kan op duizend verschillende manieren kleuren matchen en schikken. Hieronder leggen we de 3 belangrijkste wijze van combineren uit.

Contrasterende kleuren

De kleuren die het verst van elkaar verwijdert liggen op de kleurencircel heten contrsaterende of complementaire kleuren. Deze kleuren versterken elkaar. Door contrasterende kleurencombinaties te gebruiken in je interieur, wordt dit levendig en straalt het kracht uit. Zo kan je een betonlook tegel combineren met een fel gele zetel. Of een bij een beige, bruine vloer je interieur afwerken met groenaccenten.

keramische lambrisering grijs tinten

Harmonieuze kleuren

Door kleuren die dicht tegen elkaar op de kleurencirkel liggen te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Zo kan je een grijze vloer combineren met zwarte of witte accenten. Of in een badkamer met een beige vloertegel bruine handdoeken leggen. Om de harmonieuze combinaties tot hun recht te laten komen gebruik je best verder enkel wit, zwart of grijs.

Ton sur ton

Toon op toon tinten zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Door deze manier van kleurcombinatie kan je subtiele nuances leggen in je interieur. Ook in een witte inrichting kan je het ton sur ton principe toepassen. Door te werken met matte of blinkende tegels. Elk merk wandtegels hanteert ook een andere wit waarde. Zo verkrijg je toch een levendig, strak interieur.

bleke wandtegels relief formaat 20x20
patroon tegels in de mix aan de wand

Durf experimenteren

Wil je eens heerlijk uitbundig doen, maar heb je schrik voor het eindresultaat dan kan komen wij graag bij jou thuis met onze panelen. Zo krijg je een beter zicht of de gekozen tegels matchen met je interieur. Hou er ook rekening mee dat de waarneming van kleuren kan verschillen naargelang de gebruikte verlichting of de intensiteit van het daglicht. Zo zal een donkere vloer er overdag strak uitzien maar ’s avonds bij kaarslicht er erg gezellig uit zien. Neem dus zeker de tijd wanneer je een tegel kiest en vergelijk ze op verschillende momenten van de dag.