Waarop letten bij het kiezen van natuursteen trappen?

Wanneer je kiest voor een trap in natuursteen kies je voor de duurzame oplossing. Natuursteen trappen geven karakter aan een interieur. Bovendien bieden ze een belangrijke meerwaarde aan de woning. Want een trap in natuursteen is altijd uniek, geen twee trappen zijn hetzelfde.

trappen in natuursteen graniet

Een trapje hoger in natuursteen.

Trappen in natuursteen worden steeds geplaatst op een betontrap, bestaande uit afzonderlijke treden. De treden worden standaard voorgeschreven in 3 cm dik, tegentreden in 2 cm. Alle traptreden krijgen uiteraard een chanfrein (‘gebroken kantje’) van 3 mm. De treden worden steeds vol in de mortel geplaatst. Om verkleuring te vermijden wordt voor de mortel wit zand en wit cement gebruikt omdat daar geen onzuiverheden in zitten.

We introduceren u graag in de wereld van trappen in natuursteen. Welke mogelijkheden zijn er? Welke keuzes moet u maken? In dit rappendossier overlopen we vijf hoofdtopics: plinten, speciale begintreden, antislipafwerking, beloopbaarheid en trapneuzen.

Welke plinten kiezen?

Voor de afwerking van de trap tegen de muur kan u kiezen voor plinten in trapvorm of schuindoorlopende plinten. De gradinplint of plint in trapvorm volgt de vorm van de treden en tegentreden. Een schuindoorlopende plint volgt dus

de helling van de trap. De kleine gradinplinten zijn de meest courante afwerking.

afwerking van trappen
trappen in witsteen met trapneus

Trap met allure.

Vooral in klassieke interieurs wordt vaak een speciale begintrede met een ronde kop geïntegreerd. Het is ook mogelijk om een begintrede met rechte kop te kiezen. Deze speciale afwerkingen bevinden zich in de hogere prijsklasse.

Slipgevaar vermijden.

Trappen voor de projectmarkt, bijvoorbeeld in kantoorgebouwen, ziekenhuizen, openbare gebouwen,… krijgen meestal een anti slip afwerking. Er zijn 3 mogelijke afwerkingen:

  • Het voorzien van 3 doorlopende antislip groeven.
  • Het aanbrengen van een gezandstraalde antislipstrook.
  • Een zwarte antislipstrook in carborundum.
afwerking van trappen anti slip
draaitrap in natuursteen

Goede beloopbaarheid.

Een rechte trap die ingesloten zit tussen twee muren of aan één zijde open is krijgt rechte treden. Voor een draaitrap is er meestal een combinatie nodig tussen rechte treden en verdreven treden. Het is dus een uitdaging om bij een draaitrap een optimale beloopbaarheid te vinden. De looplijn is een denkbeeldige lijn waarop de gebruiker de trap zal belopen. Dat is de meest ergonomische manier om de trap te gebruiken. Om een perfecte looplijn te creëren wordt rekening gehouden met een correcte afstand van trede tot trede. Ook met de juiste verhouding tussen de aan- en optrede. In deze fase komt de ervaring en kunde van specialisten goed van pas.

Afwerking voor trapneuzen.

De neus van de traptreden kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Alles hangt dus af van je persoonlijke smaak en interieurstijl. De traditionele afwerking is de rechte neus met een oversteek. De ronde neusafwerking wordt vaker toegepast in een landelijke stijl.

  • Rechte neusafwerking
  • Kwartronde neusafwerking
  • Halfronde neusafwerking
afwerking van trapneuzen