Een spatwand in de keuken, de mogelijke materialen en hun eigenschappen

De spatwand beschermt de muur achter het werkblad tegen opspattend water en vet. Ze krijgen het minder hard te verduren dan het werkblad maar moeten toch tegen een stootje kunnen. Welke materialen vaak gebruikt worden voor het vervaardigen van een spatwand vind je hier terug.

werkbladen in compsiet

Composiet

Een spatwand in composiet is de laatste jaren bijzonder populair. Compo zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en kunnen perfect gecombineerd worden met het werkblad zodat je één strak geheel krijgt.
Composiet kent veel voordelen. Zo gebeurt de verlijming naadloos, is het UV ongevoelig & uiterst hygiënisch omdat het niets absorbeert. Daarnaast heeft compsoiet een hoge duurzaamheid, kleine krassen kunnen zelfs makkelijk herstelt worden.

Natuursteen

Natuursteen is een duurzaam, natuurlijk product dat geschikt is voor allerlei interieur toepassingen. De eigenschappen van natuursteen zijn afhankelijk van de soort en hardheid. De meest gebruikte natuurstenen voor de keuken zijn niet-poreuze stenen zoals graniet, marmer, blauwsteen. Natuursteen kan ook perfect gebruikt worden als werkblad. Dit natuurlijk, authentiek product is niet alleen hittebestendig, maar ook makkelijk in onderhoud.

keramische marmerlook tegels
grijze patroon tegels aan de keukenwand

Keramische tegels

Tegels zijn één van de meest gebruikte materialen voor de spatwand. Ze zijn verkrijgbaar in oneindig veel kleuren, formaten en texturen. Maar wat ze pas echt interessant maakt is ongetwijfeld hun lage prijs! De combinaties die je kan maken zijn oneindig. Dit zowel in kleur, formaat of afwerking. Het grootste nadeel van tegelwerk is dat de voegen kunnen vuil worden en vet absorberen. Dit kan je oplossen door de tegels te voegen met epoxyvoegsel of te onderhouden met Lithofin voegenreiniger.