Hoe kan je verschillende tegels combineren?

Kleur van je tegel geeft een ruimte persoonlijkheid. Ze kunnen een kamer verkleinen of net groter doen lijken net als je tegels. Je vloeren hebben dus een belangrijk invloed op hoe je de ruimte ervaart. Naast het ruimtelijk effect heeft kleur een impact op de gemoedstoestand en gevoelstemperatuur. Kies dus het kleur van uw tegel aangepast aan de functie van de ruimte. Hoe je verschillende kleuren en tegels kan combineren lees je hier.

keramische tegels aan de haard

kleur en gevoelstemperatuur.

Kleur heeft altijd een invloed op de gevoelstemperatuur van een ruimte.
Wanneer je warme kleuren gebruikt zoals oranje, rood of geel zal de kamer warmer aanvoelen dan bij koude kleuren zoals blauw, groen of paars. Het weer en de lichtinval hebben hier ook een grote invloed op. Op een regenachtige dag maakt kleur gegarandeerd een groot verschil.

Ruimtes die in het noorden of het oosten liggen ontvangen veel minder zonlicht dan zuidelijk gerichte kamers. Aangewezen is Noordelijke koude kamers, warme kleuren te geven. Bij zuidelijk gerichte warme ruimtes, mag je wel koude kleuren gebruiken. Wanneer je uw kleurkeuze aanpast aan de ruimte, kan dit in gevoelstemperatuur makkelijk tot 3°C schelen.

keramische parkettegels in de slaapkamer

Kleur en emotie

Hoewel blauw en groen koele kleuren zijn geven ze toch een gevoel van kalmte en ontspanning. We associëren deze kleuren met landschapsbeelden zoals de zee of een weide. Het is dan ook belangrijk bij het kiezen van kleur, rekening te houden met de functie van de ruimte.

Een slaapkamer vraagt om rust. Natuurlijke, rustgevende kleuren zoals licht bruin,beige of aarde tinten zijn daar dan ook optimaal. Keramische tegels met een houtlook horen perfect thuis in de slaapkamer. In een werkruimte of bureau kan je gerust experimenteren met opgewekte en inspirerende kleuren.

wandtegels in legpatroon

kleur en ruimtegevoel

De gevoelstemperatuur van een kleur heeft ten slotte ook invloed op het ruimtegevoel. Een kamer die helemaal in dezelfde, koele kleur is betegeld geeft rust en ruimte. Wanneer je werkt met grijstinten geef je de kamer een neutrale indruk. Zo kan je op de vloer een tegel met betonstructuur plaatsen en diezelfde tegel in het zelfde formaat doortrekken op de wand.

Koele en grijze tinten worden vaak gebruikt bij ruimtes met verschillende functies. Tot slot is een neutraal grijs de ideale kleur op de muur achter een beeldscherm. Het brengt je ogen tot rust en helpt ze ontspannen tijdens het computeren.

bruine marmerlook tegels als wandtegels

Maak een ruimte groter

Gebruik lichte kleuren die het licht weerkaatsen. Geef het plafond een lichtere tint die nauwelijks zichtbaar is met het blote oog. tegels met een gepolierde afwerking kunnen een vergrotend effect hebben. Door de glans wordt het licht beter gereflecteerd.

grijze keramische wandtegels

Maak een ruimte hoger

Kies voor het plafond een lichtere kleur dan de muren. Maak geen gebruik van vierkanten wandtegels maar gebruik een rechthoekig formaat. Verticaal geplaatst. Heb je molures aan het plafond? schilder deze dan net iets donkerder dan het plafond. Zo lijkt de ruimte opnieuw 10 centimeter hoger.

keramische wandtegels met rode listel

Maak een ruimte breder

Kies een lichte tegel voor de zijmuren en combineer dit met een donkere tegel voor de korte kopse muren. Je kan de kortste wand horizontaal betegelen en de langere wanden verticaal. Ideaal is het wanneer je op de kopse muren gebruik maakt van horizontale mozaïek of een listel. Breng ook verschillende accenten aan op de lange muren, zo breek je het lengtegevoel.